CK Topinka a letní dětské tábory

Letní tábory pro děti u nás mají dlouhou tradici již od dob skautů. V posledních letech zaznamenaly výraznou evoluci a dnes nabízejí nevšední zážitky všeho druhu. Každé dítě má jinou představu o strávení prázdnin a organizátoři si to velmi dobře uvědomují. Proto začínají nabízet dětské pobyty ušité takřka na míru.

Před 40 lety děti na táborech vzdávaly čest pionýrské vlajce, dnes tráví léto s Harrym Potterem, Shrekem a dalšími filmovými postavami. Ale mohou si užít také tábory se speciálním programem jako je výuka jazyků a jízda na koni nebo vyrazit na dobrodružství v adrenalinovém kempu. Možností je tolik, že může být složité vybrat tu správnou. Protože kdo ví, co dnešní děti vlastně chtějí?  
 
Každý rok něco nového
„Před dvaceti lety byl jeden tábor jako druhý, program byl všude podobný a pobyty se lišily vlastně jen místem a termínem konání. Později se začaly pořádat tematické tábory podle dětských knih a filmů s celotáborovou hrou na dané téma. Vrchol zájmu o tento typ táborů byl zhruba před 10 lety,“ popisuje ing. Hana Heligrová z cestovní kanceláře Topinka, která pořádá dětské tábory již 22 let. Pobyty pořádané v duchu slavných filmových, knižních či seriálových postav lákají školáky dodnes, jak naznačuje bohatá nabídka táborů například s Hobitem, Sherlockem Holmesem nebo Simpsonovými. Ale už to není, co to bývalo, protože dnešní děti chtějí víc. „Obecně lze říci, že zájem o tyto tábory klesá a návratnost dětí, které chtějí jet na takový pobyt znovu, je poměrně nízká. Dnes jsou v kurzu tábory zaměřené na specifickou činnost nebo adrenalinové zážitky, které naše kancelář pořádá už několik let. Myslím, že v tomto směru udáváme trend, protože každý rok je třeba dětem nabídnout něco nového,“ vysvětluje marketingová manažerka CK Topinka.  
 
Léto v koňském sedle
Letní pobyty spojené s výukou cizích jazyků či jízdy na koni jsou součástí nabídky poměrně dlouho, stejně jako tábory cyklistické nebo výtvarné. V posledních letech však přibývají i novinky – třeba taneční tábor, kde se školáci mohou naučit různé taneční styly, či Zumba Dance Camp, kde si pod vedením zkušených lektorů mohou zkusit moderní latinskoamerický „aerobik“, jak je zumba nazývána. Zájem je také o tábory s kurzem sebeobrany, pořádané ve spolupráci s českým svazem Taekwon-do, které mají účastníky naučit správně reagovat v nebezpečných situacích a ubránit se útoku. Absolventi kurzů získají speciální osvědčení a žlutý pásek svazu Taekwon-do, některé z nich dokonce kurz nadchne natolik, že v tomto sportu pokračují i po návratu z tábora. Zvláštní zážitky nabízí i Herecká filmová škola, která v rámci letního kurzu hereckých dovedností dětem umožňuje naučit se techniky dýchání, správný jevištní pohyb, práci s mikrofonem, hereckou improvizaci a dokonce si zkusit i moderování. „Tábory se speciálním programem jsou velmi oblíbené – u dívek vede tábor nazvaný Léto v koňském sedle a pobyty s výtvarným zaměřením, chlapce baví nejvíce adrenalinové kempy spojené s airsoftem nebo paintballem,“ prozrazuje ing. Heligrová.
 
Vojenská přípravka pro děti
Adrenalinové tábory jsou zvláštní kapitolou, která je v současné době na vrcholu popularity. Na paintballových a airsoftových táborech se chlapci (ale i dívky) mohou naučit střelbu paintballovými a airsoftovými zbraněmi, základy vojenské taktiky i orientaci v terénu podle mapy. Součástí jsou také napínavé týmové přestřelky, takže tyto tábory nabízejí opravdové adrenalinové dobrodružství. Stejně jako drsnější varianta letního pobytu pro odvážné – Military Camp. Ten je označován za nejdrsnější tábor v ČR a jeho účastníci mají možnost zažít simulovanou bojovou akci v neznámém terénu a přitom získat důležité vojenské znalosti a dovednosti. Kvůli obrovskému zájmu o tento typ pobytu je nově organizována také vojenská přípravka pro nejmenší pod názvem Mini Military Camp. Je určený pro děti od 6–10 let, které si na táboře mohou osvojit základy střelby a taktického vedení boje. Naučí se pohybovat v neznámém terénu, maskovat před nepřítelem a útočit na opevněná stanoviště. Navíc zlepší svou fyzickou zdatnost a vypilují techniku střelby na pevný terč. 
 
Adrenalinové dobrodružství
Letní adrenalin si však mohou užít i pacifisté, kteří by zbraň nikdy nevzali do ruky, třeba na táboře nazvaném Adventure Week – Dobrodružný týden. „Program tohoto tábora je tvořen pestrým mixem těch nejzajímavějších adrenalinových a outdoorových aktivit, které je možné v Čechách vyzkoušet – raftování na divoké vodě, visuté lanové dráhy, koně, paintball a tubing,“ říká ing. Heligrová z CK Topinka. Ještě divočejší dobrodružství nabízí Adventure Week v Rakousku, v překrásné přírodě rakouských Alp v okolí města Schladmingu, kde si dívky a chlapci ve věku od 10 do 18 let mohou pod vedením českých vedoucích a odborných alpských instruktorů užít například canyoning, letní sáňkování, dobrodružný rafting na alpských peřejích a mnohé další outdoorové aktivity. Milovníci adrenalinové zábavy si tak přijdou na své a po návratu z prázdnin mají kamarádům rozhodně o čem vyprávět… 
 
Ne pod stan, ale do hotelu
Přestože je nabídka letních táborů pro děti všeho věku velice bohatá, na prázdninové pobyty tohoto typu jezdí podle statistik ministerstva školství stále méně dětí. „Jaký je důvod, to je otázka. Možná se rodiče bojí, třeba někde získali špatnou zkušenost. Ale za posledních deset let je hodně znát, že rodiče požadují pro své děti větší komfort, než tomu bylo v minulosti. Dříve neměli problém poslat potomky pod stan, ale dnes je požadováno spíše ubytování v chatkách. V každém případě rodiče kladou mnohem větší důraz na bezpečnost a pohodlí svých ratolestí,“ poukazuje Hana Heligrová. Touha po vyšším komfortu je znát také ve zvýšeném zájmu o zahraniční pobyty pro dospívající, kdy jsou účastníci ubytování v příjemných penzionech nebo apartmánech nedaleko od pláže a je pro ně organizován zajímavý a zábavný program, o kterém mohou sami rozhodovat. Cena za tyto letní tábory je pochopitelně znatelně vyšší, ale přesto zájem o ně stále stoupá. „Těžko říci, kam se to bude vyvíjet – možná budou nároky rodičů stále stoupat a za čas budeme děti vozit do luxusních hotelů, nebo je to bude naopak lákat víc do přírody, to nelze odhadnout. Jaký bude budoucí vývoj, to uvidíme v příštích letech,“ dodává manažerka z CK Topinka.   
 
Očekávání je třeba naplnit
Nemění se však jen přístup rodičů, ale také samotné děti. „Někdy je obtížnější je pro něco nadchnout a je znát, že jim klesá fyzická kondice. Ale takový je asi trend poslední doby, že děti nejsou tak fyzicky zdatné, jako dříve. Proto upadá zájem o sportovní tábory,“ vysvětluje ing. Heligrová. Současné děti jsou však podle ní zároveň mnohem otevřenější a komunikativnější, nebojí se projevit svůj vlastní názor, což se výrazně projevuje na pozitivní atmosféře uvnitř daného táborového kolektivu. „O to pečlivěji dnes musíme připravovat táborový program, protože každé dítě má nějaké očekávání, které je třeba co nejlépe naplnit. A to je náš hlavní úkol,“ uzavírá. Tak ať už zvolíte jakýkoliv letní tábor, užijte si příjemné léto. Největší výběr dětských letních táborů najdete na internetové adrese: www.tabory.cz